< terug naar filmoverzichtL’AMOUR DES MOULESOver de film

L’Amour des Moules is een documentaire film van de Nederlandse Willemiek Kluijfhout waarin het leven van de mens en dat van de mossel op een poëtische wijze samenkomen. Als kijker worden we deelgenoot van het verlangen om de natuur te beheersen en het bestaan draaglijk te maken. Op de raakpunten van mens en mossel zien we de hele levenscyclus van geboorte tot dood: de mossel die bemint, de mossel die naarstig houvast zoekt, en de mossel die wordt belaagd door vijanden. Onderweg komt de mossel gepassioneerde liefhebbers tegen die ook verliefd worden, strijden en overleven. Biologe Annelies wijdt ons in in de seksuele wereld van de mossel. Dan blijkt zij zelf zwanger van de mosselman. Na een haat-liefdeverhouding met het schelpdier is topchef Sergio Herman nu gespecialiseerd in de bereiding ervan. Gynaecoloog Jan Deprest probeert met mossellijm levens van nog ongeboren baby’s te redden. En dan is er nog het fenomeen mosselprinses.


Met Zeeland als de belangrijkste locatie en via de Vlaamse en Nederlandse personages, brengt de film herkenbare verhalen over de mens en zijn hedendaagse omgeving. De film werd subliem gefotografeerd in 35mm cinemascoop.


L’Amour des Moules werd gecoproduceerd door Associate Directors, producent van de succesvol uitgebrachte dementie-documentaire Verdwaald in het Geheugenpaleis. De compositie en uitvoering van de muziek is in handen van Tuur Florizoone, bekend van de met accordeon gevulde en meermaals bekroonde soundtrack van Aanrijding in Moskou. Hij wordt voor de zangpartij ondersteund door Renée (Sys).


bekijk hier de officiële website voor de trailer, synopsis en andere informatie over de film

Over het boek

Culinair journalist Willem Asaert interviewde de 12 filmpersonages en laat hen één voor één uit hun schelp kruipen. Hij omschrijft zijn belevingen in 12 korte verhalen. Via deze verhalen ensceneert Asaert een breed geschakeerd en diepgravend mosseluniversum dat alle tot nu toe bekende, relevante en verzonnen mosselverhalen ruim overstijgt. Net zoals de film is ook het boek een kruisbestuiving tussen diverse genres: een cocktail van reportage, interview en duiding gekruid met levensbeschouwelijke overpeinzingen en hilarische momenten die de liefde voor de mossel expressief tot leven brengen. L’Amour des Moules is een boek van de culinaire uitgeverij Minestrone.

Fotograaf Filip Claus brengt alle mosselaffaires fijngevoelig in beeld en film-stills uit de documentaire zorgen voor filmische diepgang doorheen het boek. Finaal zorgt ‘mosselkok’ Sergio Herman met tien meeslepende gerechtjes voor een culinaire ode aan de populaire lekkernij die Tony Le Duc al even meesterlijk in zijn gekende loepzuivere stijl fotografeert.

Door gebruik te maken van de oog en hand-strelende Japanse bindmethode in combinatie met de pure vormgeving van Thomas Desmet en Benoît Vandenbroucke is dit boek een hebbeding om te koesteren. De cover van het boek bevat de geïntegreerde filmposter, die de Cinema.nl afficheprijs (beste Nederlandse filmaffiche van 2012) binnenhaalde.
www.minestrone.be


Over Tuur Florizoone

Accordeonist Tuur Florizoone is een graag geziene gast in onze culturele centra. Misschien leek het iets te evident om mosselen en de accordeon met elkaar te associëren. Tuur Florizoone laat zich echter niet vangen tot ‘zeemansliedjes’ en gaat in zijn instrumentarium op zoek naar een uniek muzikaal geluid om de wereld van mossel en mens tot leven te brengen. Met melancholie, minimalisme en originaliteit brengt zijn muziek een brede waaier aan emoties die in de film uitstekend tot hun recht komen. Hij is tevens docent in de School of Arts Gent waar de première zal doorgaan. www.tuurflorizoone.be

Klik hier voor meer informatie over het boeken van de Film + Concert


Klik hier voor meer informatie over het boeken van de filmContactgegevens voor boekingen of extra informatie

Bram Crols of Lise Van den Briel
Associate Directors cvba
Helmstraat 139A
2140 Borgerhout
tel 03 236 66 63
info(at)adirector.be
lise(at)adirector.be


Feiten & cijfersVolg het sluitstuk van de productie van L’amour des moules via FACEBOOK