Released
een gevoelige film over Marieke Vervoort, van Pola Rapaport

Grappig, charismatisch en met een ijzeren wil, zo kennen we de paralympische rolstoelatlete Marieke Vervoort die met haar euthanasie-aanvraag besluit zelf de controle in handen te nemen over haar pijnlijke degeneratieve ziekte. Bevrijd door de wettelijke toestemming om te sterven, bloeit de atlete in het laatste hoofdstuk van haar leven helemaal open, en wordt ze wereldkampioene.

Deze film volgt de atlete in haar 3 laatste levensjaren, waarin de acceptatie van de nakende dood een viering van het leven wordt.

Het is een hartverscheurende film geworden met een belangrijke boodschap. - Het Laatste Nieuws

Marieke, addicted to life is allerminst een vrijblijvende documentaire. De Amerikaanse Pola Rapaport (64) schetst een hard maar waarheidsgetrouw portret, waarin ook de andere kant van de medaille wordt belicht. - De Standaard

De film is niet alleen een portret van een uitzonderlijk persoon geworden, maar ook een verhaal over zelfbeschikking. - De Morgen

About the director

Pola Rapaport is als regisseuse bekend voor haar films NADIA COMANECI: The Gymnast and the Dictator (2016), HAIR: Let the Sun Shine In (2007), WRITER OF O (Écrivain d'O) (2004), FAMILY SECRET (2000), BLIND LIGHT, starring Edie Falco (1998) and BROKEN MEAT (Sundance FF, 1991).
Emmy genomineerd. Ze woont en werkt in New York.

Label
Nota van de regisseur
Textfield

“Ik ontdekte het verhaal van Marieke Vervoort in de New York Times in september 2016. Enkele dagen daarvoor had ze de zilveren medaille gewonnen in de 400 meter rolstoelracen op de Paralympics in Rio. Ze intrigeerde me meteen: de wijze waarop ze sprak over haar euthanasiedocumenten en hun paradoxaal effect op haar, nl. om elk moment ten volle te willen leven tot haar eigen gekozen sterfdatum. Haar gezicht en voorkomen waren fascinerend: wie was deze betoverende, intelligente, androgyne Europese atlete, die geheel onverwacht zo'n controversieel onderwerp aansneed, dat mij persoonlijke raakte?

Ik had net “Nadia Comanenci: The Gymnast and the Director” afgewerkt, een documentaire over de historische “Perfect-Ten” gymnaste van de Olympische Spelen in Montréal in 1976. Deze film combineerde, net zoals dit project, sport met een belangrijk thema in onze samenleving. Het verhaal van Marieke had gelijkaardig potentieel.

Ik ontmoette Marieke uiteindelijk in december 2016 in België, samen met mijn partner Wolfgang Held, een Emmy-winning DOP. Wij waren beiden onmiddellijk betoverd door Marieke’s bruisende persoonlijkheid, warmte en humor, maar ook door haar kracht en innerlijke verzoening ten aanzien van haar ziekte. We hadden die dag een kort interview gepland, maar hebben haar uiteindelijk meer dan 7 uur gefilmd. Tegen het einde van de dag kreeg Marieke één van haar angstaanjagende toevallen. Toen ze langzaam weer bijkwam, vertelde ze ons dat ze wilde dat ook die gebeurtenissen gefilmd werden. Ze wilde dat de film niet alleen haar sterke momenten toonde, maar ook een eerlijke inkijk gaf in de fysieke en emotionele crisissen die ze doormaakte.

Gedurende meer dan 3 jaar ontwikkelde ik een diepe connectie met Marieke. Wolfgang en ik hebben haar meerdere keren gefilmd, zowel in België, in Lanzarote als tijdens onze Skype conversaties. Het maken van deze film is een emotionele rollercoaster geweest. Ik wist dat er een einddatum op onze vriendschap stond, ik wist nooit hoe lang Marieke het nog zou uithouden. We kenden samen momenten van grote vreugde, maar ook momenten van intens verdriet en tijden dat ze emotioneel moeilijker bereikbaar was. In de zomer van 2019 leek Marieke definitieve plannen te maken rond haar levenseinde.

Ook al wist ik wat er te gebeuren stond, was ik helemaal van slag. Ik had gehoopt dat Marieke nog zou leven om mijn film te kunnen zien en om haar tijdens de première van de film een plaats te geven op het podium. Ze wilde zelf de film ook heel erg graag zien, maar haar lijden was ondraaglijk geworden. We reisden af naar België voor die laatste shoot en om afscheid te nemen van onze Belgische vriendin.

We waren bij haar tijdens haar laatste dagen. Tot vandaag valt haar verlies me erg zwaar.”

Label
Context
Textfield

De staat Oregon (1994), Nederland (2001) en België (2002) waren koplopers in het creëren van een wettelijk kader voor euthanasie. Sindsdien zijn slechts enkele landen in Europa en 8 staten in de Verenigde Staten (plus Washington DC) gevolgd in het min of meer legaliseren van “medisch geassisteerd sterven”. In de Verenigde Staten blijft het vandaag een erg controversieel topic, waarbij dezelfde kampen zich vormen en gelijkaardige argumenten gebruikt worden als in het debat rond het recht op abortus. Het politieke debat over een menswaardig levenseinde raakt rechtstreeks aan ethische, religieuze en juridische vragen. Mag je als mens de regie krijgen over de timing en omstandigheden van je eigen dood?

Exact 20 jaar geleden werd euthanasie gelegaliseerd in België. Ook over de Belgische regelgeving bestaat nog veel controverse. Het was nooit Marieke’s bedoeling om een politiek activiste te worden in het debat rond het al dan niet legaliseren van euthanasie. In haar zoektocht naar een menselijke oplossing voor haar persoonlijk lijden sprak ze zich wel moedig uit en werd ze een belangrijk figuur in het debat rond een waardig levenseinde.

Aan de hand van het verhaal van Marieke onderzoekt deze film de existentiële en morele vragen over de manier waarop we reflecteren over sterven én leven.

Credits

Regie -  Pola Rapaport
DOP - Wolfgang Held
Producers - Rebecca Borden, Mark Daems
Met muziek van Naima Joris & band
Audio design -  Gedeon Depauw

Awards & festivals

Portland Int. FF - Best of Women's Voices Award
Filmfestival Oostende - Belgische première
Millenium Festival, Brussel - Prijs voor beste scenario
Wisconsin FF, USA
DOK.fest München, D
IMFF, Tsjechië
Int. Sport FF, Slovenië - Best Feature Film
Orlando IFF, USA - Honourable Mention
Biopic Filmfest Roma, Italy - Publieksprijs beste lange documentaire
Chelsea FF, NY-USA - Best Documentary

Production details

USA, België, 2022
Dialogen: Engels en Nederlands
Ondertiteling: Nederlands of tweetalig NL/FR
Kopie: DCP, Prores of h264

Een productie van Blinding Light (USA) en Associate Directors in coproductie met Canvas.

Met de steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), de Koning Boudewijnstichting, deMens.nu, Stad Diest.

Label
VERTONINGEN
Textfield

17 april 2024: DisABILITY Festival, Leuven.

25 april 2024: Plazarama, Willebroek

De film wordt momenteel aangeboden in de Proximus/Pickx VOD-catalogus en op Dalton.be.

ONLINE TE KOOP OF TE HUUR via Vimeo-on-demand

Label
Een vertoning organiseren
Textfield

De documentaire MARIEKE- ADDICTED TO LIFE belicht meerdere thema’s en kan als introductie dienen om verschillende onderwerpen bespreekbaar te maken:

G-sport (gehandicaptensport)

Omgaan met een fysieke beperking

Euthanasie

Levenseindebegeleiding & palliatieve zorg

Sterke (sport-)vrouwen

LGBTQIA+

Organiseer je graag omkadering bij de vertoning?
Voor het uitnodigen van gastsprekers kunnen wij jullie in contact brengen met de volgende organisaties:

Leif-artsen

De Mens Nu

G-Sport Vlaanderen

Contact: info [at] adirector [dot] be (info[at]adirector[dot]be)